Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Новогодишен тиквеник с моркови и куркума

Новогодишен тиквеник с моркови и куркума

Новогодишен тиквеник с моркови и куркума
Снимка: Илиана Първанова
4 / 5
02/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет (фини)
  • тиква - 2 ч.ч. (настъргана)
  • моркови - 2 бр. малки
  • орехи - 2 шепи (натрошени)
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • канела - 1 ч.л. равна
  • куркума - 1/4 ч.л.
  • ванилия - пожелание
  • шарлан - 10 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преброяваме корите и в случай че са 14 - имаме за 7 рула, тъй като за всяко руло залепваме две с малко шарлан между тях. Поръсваме равномерно с определената част от плънката, която също сме разделили на 7 части. Нея сме приготвили като обелваме и настъргваме тиквата и морковчетата и ги разбъркваме хубаво с кафявата кристална захар, натрошените орехи, канелата, куркумата, ванилия - пожелание.

Завиваме на руло двете кори откъм по-дългата страна. В тавата, която преди това сме намазнили с шарлан, подреждаме първото руло в спирала - подобно на охлюв, в центъра. Повтаряме това и с другите кори, като всяко следващо руло прилепяме овално около спиралата в началото.

След като свършим и с последното, намазваме със силиконова четчица - баницата с тиква хубаво и навсякъде, за да не загори.

Печем на 200 градуса за около 35 минути. Препоръчително е да придобие тъмно златист цвят - за да сме сигурни, че тиквата отвътре е омекнала.

Като извадим от фурната, завиваме с найлон и кърпа да омекнат горните запечени корички. Нарязваме на парченца и поднасяме с чудни късмети на семейната трапеза на Бъдни Вечер и Нова Година!

Омайващо с аромата и сладостта си!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: