Начин на приготвяне
Нарязваме на тънки резенчета един портокал. Редим в тава с хартия за печене и сушим на 100°C за час. Те са ни необходими за декорация.
Измерваме си 1 кг брашно, 500 мл прясно мляко и 250 г захар. Млякото затопляме.
В средна купа слагаме 2 с.л. от захарта, 150 мл от млякото, 1 пакетче прясна мая (42 г) и 2 с.л. брашно. Разбъркваме хубаво, покриваме със стреч фолио и оставяме да шупне за 20 минути.
Изсипваме в голяма купа, където ще месим. Добавяме останалото мляко, захарта, 8 жълтъка, 2 пакетчета ванилова захар, щипка сол, 1/2 ч.л. куркума (тя се слага, за да е по-жълт цветът) и брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса за час.
След като втаса, към тестото с месене се добавя 80 мл сметана (животинска 20-25%), 100 г разтопено краве масло и 50 мл олио. Месим до усвояване на мазнината от тестото.
Прибавяме стафиди (предварително накиснати в гореща вода), локум и настъргана кора на един лимон. Месим до разпределяне на локума и стафидите равномерно. Покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса отново.
Във форма за печене на мъфини редим хартиени кошнички, трябва да са по-високи от нормалните кошнички. От тестото правим топки и ги поставяме в кошничките, трябва да достигнат не повече от половината, защото бухват много.
Оставяме отново да втасат за 20-25 минути и печем на 170°C за 25-30 минути в предварително загрята фурна.
Оставяме да се охладят, махаме хартиените кошнички и поливаме отгоре с глазура от разбит 1 белтък с 200 г пудра захар и сока на половин лимон.
Украсяваме козуначетата със захарни цветя, шоколадови яйца, портокаловият чипс, филирани бадеми и каквото ви харесва и обичате.
Източник на тези козуначета с куркума и глазура: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа