Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса;
Кейкова форма 26/12 см, покрита с хартия за печене и да излиза хартията извън формата, като дръжки.
В купа се разбиват на висока скорост на миксера яйцата и захарта до плътно побеляване за около 7 мин. Добавя се настърганата кора от 1 лимон и при непрекъснато разбъркване на ниска степен се прибавя разтопеното и охладено масло, а след това и сметаната.
Разбива се отново, докато се смесят продуктите. На порции се прибавя брашното, смесено с бакпулвера, и се разбива до пухкава смес. Сместа ще се получи много пухкава и тежка, така се получава от сметаната, тя се увеличава почти двойно.
Кейковата смес се изсипва във формата, заглажда се.
Пече се на 170-175°C за около 35-40 мин или до напълно суха клечка, поставена в средата на кейка.
Изважда се от фурната, оставя се за 10 мин във формата и след това се изважда върху решетка, като се отстранява и хартията.
Оставя се да се охлади напълно.
На водна баня се разтопява шоколада с 30 мл сметана. Поставя се в книжен корнет и с бързи движения се нанася върху сметановия кекс.
Отгоре се посипват ситно счукани ядки от лешници.