Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Маслен сметанов кейк с глазура от бял шоколад

Маслен сметанов кейк с глазура от бял шоколад

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Маслен сметанов кейк с глазура от бял шоколад
Снимка: marcheva14
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Всеки уважаващ себе си кейк носи гордо глазура от бял шоколад, само казваме"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г, бяло
  • сметана - 200 мл високомаслена
  • пудра захар - 180 г
  • краве масло - 120 г разтопено
  • яйца - 3 бр.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • кувертюр - 120 г бял
  • сметана - 30 мл високомаслена
  • ядки - счукани лешници или шамфастък, по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;

Кейкова форма 26/12 см, покрита с хартия за печене и да излиза хартията извън формата, като дръжки.

В купа се разбиват на висока скорост на миксера яйцата и захарта до плътно побеляване за около 7 мин. Добавя се настърганата кора от 1 лимон и при непрекъснато разбъркване на ниска степен се прибавя разтопеното и охладено масло, а след това и сметаната.

Разбива се отново, докато се смесят продуктите. На порции се прибавя брашното, смесено с бакпулвера, и се разбива до пухкава смес. Сместа ще се получи много пухкава и тежка, така се получава от сметаната, тя се увеличава почти двойно.

Кейковата смес се изсипва във формата, заглажда се.

Пече се на 170-175°C за около 35-40 мин или до напълно суха клечка, поставена в средата на кейка.

Изважда се от фурната, оставя се за 10 мин във формата и след това се изважда върху решетка, като се отстранява и хартията.

Оставя се да се охлади напълно.

На водна баня се разтопява шоколада с 30 мл сметана. Поставя се в книжен корнет и с бързи движения се нанася върху сметановия кекс.

Отгоре се посипват ситно счукани ядки от лешници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: