Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Маслен сметанов кейк с глазура от бял шоколад

Маслен сметанов кейк с глазура от бял шоколад

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Маслен сметанов кейк с глазура от бял шоколад8 / 8
07/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Всеки уважаващ себе си кейк носи гордо глазура от бял шоколад, само казваме"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г, бяло
  • сметана - 200 мл високомаслена
  • пудра захар - 180 г
  • краве масло - 120 г разтопено
  • яйца - 3 бр.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • кувертюр - 120 г бял
  • сметана - 30 мл високомаслена
  • ядки - счукани лешници или шамфастък, по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;

Кейкова форма 26/12 см, покрита с хартия за печене и да излиза хартията извън формата, като дръжки.

В купа се разбиват на висока скорост на миксера яйцата и захарта до плътно побеляване за около 7 мин. Добавя се настърганата кора от 1 лимон и при непрекъснато разбъркване на ниска степен се прибавя разтопеното и охладено масло, а след това и сметаната.

Разбива се отново, докато се смесят продуктите. На порции се прибавя брашното, смесено с бакпулвера, и се разбива до пухкава смес. Сместа ще се получи много пухкава и тежка, така се получава от сметаната, тя се увеличава почти двойно.

Кейковата смес се изсипва във формата, заглажда се.

Пече се на 170-175°C за около 35-40 мин или до напълно суха клечка, поставена в средата на кейка.

Изважда се от фурната, оставя се за 10 мин във формата и след това се изважда върху решетка, като се отстранява и хартията.

Оставя се да се охлади напълно.

На водна баня се разтопява шоколада с 30 мл сметана. Поставя се в книжен корнет и с бързи движения се нанася върху сметановия кекс.

Отгоре се посипват ситно счукани ядки от лешници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: