Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Паеля»Паеля с патешко месо

Паеля с патешко месо

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Паеля с патешко месо
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Има ли гладни, защото тази сочна паеля с патешко месо ще стигне за всички"

Необходими Продукти

  • патешки бутчета - 2 бр. конфи (210 г всяко)
  • ориз - 200 г бомба
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 5 с.л. (или настърган пресен домат)
  • шафран - 1 щипка
  • куркума - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • вода - около 800 мл
  • артишок - 4 бр. пресен или от консерва
  • зехтин - 3 с.л.
  • патешка мас - 1 с.л.
  • розмарин - 1 ч.л. или клонка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете на котлона тавичка за паеля (може и тиган, ако не разполагате с такава тава) с диаметър 30 см. Загрейте в нея зехтина и патешката мас и сложете лука - настърган, да се запържи.

Добавете доматите и чесъна - също настърган, и бъркайте 2-3 минутки на умерен огън.

Към софритото налейте водата и посолете. Сипете куркумата, шафрана и половината от розмарина /ако ползвате клонка, накълцайте малко от листенцата/ и усилете огъня, изчаквайки да закъкри.

Към врящата течност сипете ориза, разпределяйки го равномерно по цялото дъно. Без да бъркате, оставете да ври така на силен огън 5 минути, след това намалете огъня до слаб.

Обезкостете патешките бутчета и нарежете или накъсайте месото на парченца, без да премахвате кожата.

Разпределете мръвките върху ориза и гответе до абсорбиране на течността, около-15 минути. Оризът задължително трябва да остане ал денте.

Ако ползвате артишок от консерва, сложете цели главички от него върху паелята и покрийте с чиста кърпа за 5-10 минути.

При положение че разполагате със свеж артишок, трябва да го почистите и крехката сърцевина да поръсите с малко зехтин и сол. Сложете в микровълнова фурна за около 2-4 минути и ще е омекнал и напълно готов, за да го прибавите към паелята, когато вече се е задушила. Поръсете останалия розмарин отгоре, или ако ползвате прясна клонка я сложете върху паелята.

Поднесете с резени лимон и се насладете на това бързо и лесно ястие.

Добър апетит!

Забележки:

Количествата продукти са за точните мерки тавичка, защото оризът задължително трябва да бъде на тънък пласт, за да останат зрънцата разделени и да се получи истинска паеля.

За повече порции би било трудно да се приготви на котлон, тъй като тавата ще трябва да е по-голяма, а котлон с такъв диаметър няма в едно нормално домакинство.

Знаем, че оригиналната паеля се прави на уред, наречен паейеро, който е на газ и разпределя равномерно топлината на огъня по цялата тава, но такъв в България е трудно да се намери. Паелята става повече от чудесна и на огън. Аз ви предлагам този лесен вариант на котлон, защото е най-достъпно и лесно и резултатът си е напълно автентичен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Паейа
08.09.2022 22:43