Начин на приготвяне
Взима се 1 кг патешко месо от филе или бут или половин патица. Месото се слага в тенджера под налягане и се сварява за около 1 час с малко сол.
Не трябва да се прекалява със солта, защото киселото зеле е солено. След като се свари месото се изчиства от кожата и се обезкостява.
Приготвя се една голяма зелка кисело зеле, нарязва се и се слага в тенджера. Добавят се две скилидки чесън. Зелето се слага да се свари с от най-мазната част на бульона от патешкото месо. При необходимост периодично може да се добави още от бульона.
В друга тенджерка се слага да се свари около 200 грама ориз заедно с патешки бульон в съотношение 1:3. 5. Ако бульонът не е достатъчно, може да се добави вода. Оризът се вари почти до готовност.
След това месото, киселото зеле и оризът се смесват и се слагат в тава. На дъното на тавата няма нужда да се поръсва олио, тъй като месото е достатъчно мазно.
Ястието се запича за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Коментари
Всички си облизаха пръстите и чиниите :)