Начин на приготвяне
Фурна 180 градуса;
Тава за печене покрита с хартия за печене.
Шунката се нарязва на дребни кубчета, морковът също. Поставят се в тиган с малкото зехтин и се задушават, докато омекне морковът. Свалят се от котлона и се оставят да се охладят напълно.
В купа се изсипват брашното и бакпулверът. Прибавя се студеното масло на кубчета. С ръчен блендер или друг подходящ уред се разбиват, докато се получат трохи. Прибавят се яйцата, разбърква се с дървена лъжица и се изсипва плънката от шунка. Разбърква се.
Добавят се солта, черен пипер, кимион, отново се разбърква добре. Сместа е доста мека и лепкава, но брашно не е необходимо повече да се прибавя.
Загребва се с лъжица, около половин супена лъжица, ръцете леко се набрашняват и се оформя топче.
Подреждат се в тавата за печене. Леко се притискат надолу.
Моцарелата се нарязва на дребни кубчета. Върху всяка кифличка се подреждат отгоре от 3 до 5 малки кубчета моцарела.
Пече се на 180 градуса за 15 мин.
За удобство съм ползвала стационарен миксер, за да смеся добре брашното и маслото, докато се получат хубави трохи, включен на висока степен, но в рецептата се работи основно с дървена лъжица.
Ако солените кифлички се оформят като малки топчета са много подходяща храна за парти.