Начин на приготвяне
Разтворете маята в малко затоплена вода със захарта. Поръсете с малко брашно и оставете на топло да втаса за около 15 мин. Пресейте брашното със солта в купа и направете кладенче. Сипете втасалата мая в кладенчето заедно със зехтина и останалата хладка вода. Замесете меко тесто. Поставете го в намазнена купа и оставете за около час на топличко да втаса.
Направете доматения сос, като нарежете лука и чесъна на ситно. Загрейте зехтина на умерена температура в тиган на котлона и запържете лука и чесъна за около 3 мин.
Добавете доматите на кубчета и подправките. Разбъркайте хубаво, намалете силата на котлона и оставете соса да къкри за около 20 мин. Ако желаете съвсем гладък сос, след като се охлади, може да го пасирате до гладкост.
Нарежете моцарелата, шунката и топеното сирене на тънки резенчета. Настържете кашкавала.
При готовност на тестото разделете на две еднакви части. Разточете едната част спрямо тавата, която ще използвате. Използваните тави от мен са кръгли с диаметър 30 см.
Поставете разточените блатове за пица в тавите и намажете с готовия предварително сос.
Гарнирайте, като подредите върху соса нарязаната на тънко моцарела. След това подредете нарязаните на тънко парчета шунка и топено сирене.
Поръсете готовите пици с настърган кашкавал. Изпечете всяка пица в загрята фурна на 180°C за около 30 мин.
Вкусната пица с шунка, моцарела и топено сирене е готова.
Коментари