Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Диетична супа от червена леща

Диетична супа от червена леща

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Диетична супа от червена леща
Снимка: Зори
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Как да отслабнете, хапвайки си вкусно или каква е тайната на диетичната супа от червена леща"

Необходими Продукти

  • червена леща - 2 ч.ч.
  • зехтин - 5 - 6 с.л. за готвене
  • праз - 1 стрък (само бялата част)
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • чушки - 2 бр. червени
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • черен пипер
  • кимион
  • джоджен
  • чубрица - ронена
  • риган
  • босилек
  • сол
  • червен пипер - 1 равна с.л.
  • магданоз - 3 - 4 с.л. ситно нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Червената леща всъщност е белена, което я прави много бърза за приготвяне - вари се много по-кратко от кафявата и се преработва много по-лесно от храносмилателната система. Регулира нивата на кръвната захар, затова е много подходяща храна за диабетици.

Червената леща е богата на витамин А и витамин B1 и B2, желязо и фолиева киселина (препоръчва се за консумация при бременност и кърмене, при анемия), фосфор, магнезий и калий, съдържа много висок процент белтъчини (почти колкото тези в най-качествените меса), но малко количество мазнини, както и много фибри, благодарение на които се чувстваме сити за по-дълго време.

Това я прави подходяща за хора, желаещи да контролират теглото си. Освен това е добър съюзник в борбата с високия холестерол.

В тенджера с дебело дъно загрейте на среден котлон около 5 с.л. зехтин за готвене.

Добавете нарязаните на ситно праз лук и чесън. Оставете ги да се запържат за около 5 - 6 минути, като разбърквате постоянно. След това добавете нарязаните на ситни кубчета моркови и червени чушки. При необходимост може да се добави и още малко зехтин.

След като зеленчуците поомекнат, добавете измитата червена леща и разбъркайте. Залейте с гореща вода, колкото да покрие продуктите.

Прибавете отново вода, след като лещата набъбне. Ако обичате супата по-гъста, сложете по-малко вода. Ако я обичате по-рядка, добавете повече вода.

След като лещата е готова, добавете подправки на вкус - джоджен, чубрица, риган и босилек.

Овкусете със сол, черен пипер и кимион на вкус, поръсете с нарязания магданоз.

Няколко минути преди да свалите супата от леща от котлона, добавете червения пипер и разбъркайте хубаво.

По желание поднесете супата поръсена с домашно приготвени крутони.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: