Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана Козуначена Баница с течен шоколад

Сиропирана Козуначена Баница с течен шоколад

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Сиропирана Козуначена Баница с течен шоколад
Снимка: Мария Симова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Специално за онези, които са на диета - мъчно ни е за вас, защото ние сме на сиропирана козуначена баница"

Необходими Продукти

  • козуначено тесто
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 110 мл топло
  • захар - 150 г
  • масло - 80 г разтопено
  • ванилия - 1 прахче
  • лимоновa кора - 1 ч.л. настъргани лимонови стърготини
  • брашно - 500 г
  • мая - 8 г суха
  • плънка
  • течен шоколад - 3 с.л.
  • орехи - 3 с.л. смлени
  • масло - 2 ч.л.
  • масло - 60 г разтопено, за намазване на корите
  • жълтъци - 1 бр.+
  • прясно мляко - 1 с.л. за намазване на баницата
  • сироп
  • захар - 500 г
  • вода - 500 мл
  • лимони - сока и кората на 0, 5 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За по-лесно замесете тестото в хлебопекарна на програма месене и втасване, като прибавите продуктите в реда, който е изписан по-горе (без 1-я жълтък). Разбира се, можете да замесите тестото и на ръка и да оставите да втаса до удвояване на обема си.

През това време смесете течния шоколад, смлените орехи и разтопеното масло до хомогенна смес. Отделно разтопете маслото за намазване на корите за баницата.

Разделете втасалото тесто на 3 еднакви по големина топки. Всяка топка разточете на тънки, почти прозрачни кори, подредете корите една върху друга, като помежду им мажете с разтопено масло (горната кора не мажете).

Разточете заедно корите на по-голяма кора, с нож разделете голямата кора по средата на две отделни кори. Откъм отрязаната страна поставете от плънката, разпределена равномерно по-дължината на разрезите на двете кори.

Навийте на стегнати рула поотделно и ги усучете след навиването. Поставете усуканите рула в намазана с масло тава, като ги редите на охлюв едно след друго, като започнете от средата на тавата. Оставете така оформената баница за 30 минути, след което намажете отгоре с разбитите жълтък и прясно мляко.

Поставете тавата в студена фурна и включете фурната на 160 градуса в началото, а след 20 минути - на 180 градуса, печете до готовност. Оставете сладката баница да се охлади напълно.

Сварете сироп от захарта, водата, сока и кората на 0.5 лимон, варете 5 минути след завиране.

Залейте студената баница с горещия сироп.

Сервирайте вашата сиропирана баница най-малко след 6 часа, защото тази разкошна сиропирана козуначена баница с течен шоколад трябва да си попие сиропа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: