Начин на приготвяне
Заделяме жълтъка на 1 яйце настрани, той е за намазване на козунака с течен шоколад.
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме щипка сол и лимонова есенция, млякото, олиото и брашното.
Маята се активира, като се разбърква с водата и лъжица захар, оставя се да бухне и смесваме с яйчената смес.
Месим тесто за козунак, което оставаме да втаса на топло, докато удвои обема си.
След това го разделяме на 2 части и разточваме на кръг, от който режем по 8 триъгълни парчета с размер като на тавата.
В основата на триъгълника слагаме малка лъжичка течен шоколад, завиваме на кифличка.
Второто тесто също се реже на триъгълници, но при върха се срязва на на три ленти и тогава се навива на кифличка.
Кифличките с шоколад нареждаме в намаслена тава, като по края нареждаме цели, а в средата тези с ленти. Втасат още 30 минути.
След като втасат втори път, намазваме с разбития жълтък козуначената пита.
Поръсваме със захар и печем в загрята фурна на 180 градуса, около 30 минути до златисто.
Към края шоколадовата питка се покрива с фолио. Много вкусна козуначена пита с течен шоколад, чудесна за празник!