Начин на приготвяне
От количеството прясно мляко (150 мл), отлейте 1 к.ч.
Сложете го в малка купичка заедно със маята, 1 с.л. захар и брашно, колкото за гъста кашичка. Оставете да шупне.
Изсипете брашното върху кухненски плот. Добавете останалите продукти за тестото заедно с маята. Замесете меко тесто. Оставете да втаса за половин час.
Премесете отново и разделете на две топки. Разточете всяко топче на правоъгълен лист, но не трябва да е много тънко. Намажете с масло и поръсете със смлените орехи. Завийте на руло.
Нарежете го на колелца. Подредете ги в тавичка, застлана с хартия за печене на разстояние.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Извадете охлювчетата и оставете да изстинат напълно.
През това време направете сиропа, като сложите в касерола захарта, водата и ванилията. Изчакайте да се разтопи захарта и варете 20 минути.
Залейте изстиналите охлювчета с горещия сироп.
Изчакайте няколко часа да попият добре и поднесете вашите сиропирани охлювчета с мая.
Опитай и другите ни предложения за домашни сиропирани сладки, канелени рулца или тези бутер охлювчета.