Начин на приготвяне
Затоплете леко млякото и в него прибавете захарта и натрошената прясна мая, разбъркайте да се разтворят и оставете да шупне (надигне). Сипете шупналата мая в голяма купа, и добавете останалите продукти за тестото, замесете меко тесто и оставете да втаса около 30 минути, покрито.
Разточете тестото на правоъгълна и тънка кора, намажете я с разтопеното и охладено масло и поръсете със смлените орехи равномерно.
Навийте кората на руло и го нарежете на филийки с дебелина 15 мм, подредете филийките хоризонтално в намаслена тава, на разстояние едно от друго.
Оставете приготвените охлювчета да втасат за около 30 минути и ги поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златист цвят за около 30 минути.
Изстиналите охлювчета залейте с горещия захарен сироп, който варите 10 минути след завиране.
Добре е да престоят така за около 3 часа, преди сервиране. Чудесен празничен сладкиш за Нова година или за други специални поводи.