Начин на приготвяне
Първо си пригответе сиропа, като смесите съставките за него и варите за 2 минути след завиране. Оставете да се охлади напълно.
В купа сипете топлото мляко и добавете маята с 1 ч.л. захар, разбъркайте и оставете за 10 минути да се активира (шупне). В шупналата мая прибавете разбитото яйце, ванилиите и олиото, разбъркайте.
Смесете брашното с бакпулвера и ги прибавете към сместа, замесете меко тесто.
Откъснете 1/3 част от тестото и я поставете в купа, добавете смлените орехи, канелата, какаото и 1 ч.л. прясно мляко и месите до еднородно кафяво тесто.
Кафявото тесто оформете на фитил, а светлото тесто разточете на правоъгълна кора с ширината на фитила. Поставете фитила върху началото на кората и навийте на руло.
Нарежете рулото на филийки, широки 1 см, и ги подредете в намаслена тава на разстояние едно от друго, оставете за 30 минути да втасат. Печете за 15 минути в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
Извадете готовите охлювчета и веднага залейте със студения сироп.
След 1 час сиропираният сладкиш е готов за сервиране.
Лесни, бързи и уникално вкусни сиропирани охлювчета!