Начин на приготвяне
Смелете суровите орехи на ситно. Извадете няколко часа предварително продуктите на стайна температура.
Маста трябва да е размекната, но не течна. Сипете маста в купа и добавете пудрата захар и ванилията, яйцето и брашното. Добавете и смлените орехи. Омесете меко тесто.
Ако е много лепкаво, добавете малко брашно, ако пък е много сухо, добавете съвсем малко студена вода (около 1 с.л.).
Оформете с точилка от тестото лист с дебелина около 1.5 см върху набрашнена повърхност.
Изрежете с формичка в желана форма. Подредете върху хартия за печене.
Запечете в предварително загрята фурна на 180-190°C за около 15 мин.
Сладките трябва съвсем леко да порозовеят.
Извадете масленките от фурната, поръсете и оваляйте в пудрата захар, докато още са горещи, за да полепне захарта.
Съхранявайте масленките с орехи в кутия.
Пръхкавите масленки с мас и орехи са чудни.
Коментари