Начин на приготвяне
Обелете ябълките, нарежете ги на четвъртинки и отстранете сърцевината със семките. Всяка четвъринка нарежете на тънки филийки без достигате до края, за да не се разпадат. Подредете в тавичка с диаметър 28 см предварително намаслена и набрашнена или покрита с хартия за печене.
Разбийте мекото масло и захарта на пухкаво кремче. Добавяйте едно по едно яйцата при непрестанно разбиване и последвайте от заквасената сметана и рома.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта и го добавете на части към сместа, разбърквайки с шпатула и правейки кръгообразни движения в една посока.
Пуснете фурната да загрее до 180 градуса.
На котлона сложете съд с дебело дъно и карамелизирайте 100 г захар с няколко капки вода. Излейте карамела върху ябълките, подредени в тавичката. Около тях или върху тях сипете сместа за сладкиша.
Печете ябълковия сладкиш 25-30 минути или до суха клечка.
Поднесете ябълковият сладкиш леко или напълно изстинал с топка сладолед или заквасена сметана.
Да ви е сладко!
Коментари