Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Ябълков сладкиш със заквасена сметана

Ябълков сладкиш със заквасена сметана

Ябълков сладкиш със заквасена сметана
Снимка: Пламена Георгиева
1 / 4
07/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
12
"Един страхотен сладкиш с ароматен ябълков пълнеж Изчезва много бързо, затова не се чудете и си резнете парченце"

Необходими Продукти

  • за крема
  • заквасена сметана - 1 кофичка (400 г)
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • лимонови стърготини - или лимонова кора
  • за блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 чаша
  • канела - 1 с.л.
  • лимонов сок - сок от половин лимон
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • сол - щипка
  • ябълков пълнеж
  • ябълки - 5 - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с крема. В купа слагаме всички продукти и бъркаме с миксер на висока степен до получаване на пухкава смес. Слагаме в хладилника да стегне.

За блата загряваме фурната на 180 градуса вентилатор. В купа разбъркваме яйцата и захарта, след това добавяме олиото и лимона, разбъркваме и накрая добавяме и сухните съставки.

Печем в кръгла форма с хартия за печене за 30-40 мин до златиста коричка. Много е важно да не отваряме фурната първите 25 минути, защото така блатът няма да се надигне. Когато е готов, го оставяме да изстине.

Измиваме, обилваме и настъргваме ябълките. След това в загрят тиган прибавяме захарта, маслото и ябълките. Бъркаме до разтопяване на захарта. Когато е готово го оставяме да изстине.

Когато всички компоненти са готови, започваме да сглобяваме сладкиша. Нарязваме блата на две. Поставяме блата в удобен съд и намазваме с ябълков пълнеж, като си оставяме 2-3 супени лъжици за декорация. След като блатът е добре покрит с ябълковия пълнеж, слагаме и половината крем.

След като сме разнесли крема равномерно, слагаме втория блат и го мажем с останалия крем. Оттук декорирайте ябълковия сладкиш както желаете, аз лично слагам останалия пълнеж по средата за декорация.

Ябълковият сладкиш със заквасена сметана е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: