Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Къпана баница с печени на сач кори

Къпана баница с печени на сач кори

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Къпана баница с печени на сач кори
Снимка: Петя
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
16
"Топла-топла от фурната, че и къпана - вижте как се прави най-вкусната баница с печени на сач кори"

Необходими Продукти

  • кори на сач - 1 пакет печени
  • За плънката
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 щ.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 100 мл
  • газирана вода - 100 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 300 - 400 г
  • За окъпването
  • газирана вода - 300 мл
  • яйца - 1 бр.(по желание)
  • сол - 1 щ.( на вкус)
  • олио - 1 с.л. (свинска мас) за тавата
  • краве масло - маргарин, ако използвате
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват с вилица яйцата, прибавя се кисело мляко с угасената в него сода, олиото, прясното мляко, солта и се разбива добре. Добавят се и 100 мл газирана вода - разбърква се леко. В чиния се натрошава сиренето.

Взема се една от корите и се полива с 2-3 малки черпака от яйчената смес.

След това с помощта на четка цялата кора се намазва добре.Това се прави, защото корите са по-дебели и трябва добре да се напоят (окъпят).

Поръсва се сирене върху цялата кора и се навива на хлабаво руло, нека вътре остане въздух, който да я прави въздушна и мека. Рулото се нарязва на парчета с дължина о-о четири пръста. По същия начин се процедира и с останалите две кори.

Получените банички се редят в намаслена правоъгълна тава. Аз използвах тази на печката и понеже е плитка, я застлах с хартия за печене, изрязана по-голяма от нея , за да направя отстрани борд. По принцип тавите, в които пека тестени изделия, ги мажа с неразтопена свинска мас, така хем имат хубава коричка, хем не залепват по тавата отдолу.

Към останалата яйчена смес може да сложите още едно яйце, малко сол и останалите 300 мл газирана вода. Залива се (окъпва се) баницата хубаво и навсякъде и върху всяко парче се слага по малко маргарин или краве масло.

Пече в предварително загрята на 250°C фурна. След 10 минути се намалява на 200°C и се пече до готовност .

Готовата баница се напръсква (окъпва) с вода, покрива се с хартия и кърпа и се оставя да се задуши. Или както баба казваше да обиколи нивката си :)

Аз обикновено след 5-7 минути махам кърпата, не я обичаме много мека, нека усещаме коричката как хрупа.

Къпаната баница стана много вкусна, изпечена равномерно отвсякъде - с невероятна коричка отдолу, без никъде да е залепнала по тавата.

Да ви е вкусно! :)

Съвет:

Хартията за печене я намазах съвсем леко с олио (по принцип не го правя), коричката става по-хрупкава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: