Начин на приготвяне
Блат:
Суровите ядки се накисват във вода за 8-10 часа с щипка сол. След това се измиват добре и се изпичат във фурната върху хартия за печене.
В блендер се смилат ядките, фурмите и червените боровинки. Към тях се добавят кокосово масло и брашно от Рожков. Добре разбърканата смес се разстила на дъното на формичките (може да се използва и форма за торта). Слага се в хладилник да престои, докато си подготвяме крема.
Крем:
В блендер се смилат много добре бананите, лешников тахан и 2/3 от шоколадът до гладък крем. Той се разпределя върху блата във фирмичките.
Аз съм използвала домашно направен тахан от около 150 г лешници, смлени за около 20 мин в блендера.
Отгоре веган кексчетата се украсяват по желание. Аз съм използвала останалото количество шоколад, настърган, няколко предварително заделени лешника и бадема.
Кексчетата се оставя да престои в хладилник, да стегнат, за около 2 часа.