Начин на приготвяне
В купа смесваме сухите продукти за блата и ги объркваме добре. След това добавяме течните и объркваме хубаво с дървена лъжица, за да се получи еднородна смес.
Изсипваме в тава, задължително покрита с хартия за печене (леко намазнена). Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 35-40 минути.
Когато е готов блатът го оставяме за 10-15 в тавата и тогава го местим в поднос или тортена чиния. Трябва да се охлади напълно.
Докато чакаме да се охлади блатът, приготвяме крема. Отделяме стотина милилитра от студеното мляко и разбиваме в него брашното, да не останат топченца.
Към тази кашичка добавяме разбитите жълтъци. Останалото мляко слагаме в касерола да заври на котлона и на тънка струя с непрекъснато бъркане (с бъркалка за яйца) изсипваме брашняната кашичка.
Когато се сгъсти, слагаме кравето масло да стопи вътре и подслаждаме със захарта. Накрая добавяме ванилията. Оставяме домашния крем да се охлади леко. Не трябва да е врял.
Докато кремът се охлажда правим дупки на блата, като гледаме да не стигаме чак до дъното.
Пълним дупките с крем. С останалия крем покриваме сладкиша навсякъде.
Парченцата, които издълбаваме от блата, правим на едри трохи и обилно поръсваме върху крема. Когато изстине напълно кремът слагаме сладкиша в хладилника да стегне.
Разкошният сладкиш с домашен крем е готов.
Източник - Цветомира Иванова от Кулинарна мрежа
Коментари