Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Семифредо»Разкошен италиански домашен сладолед - Семифредо

Разкошен италиански домашен сладолед - Семифредо

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Разкошен италиански домашен сладолед - Семифредо
Снимка: marcheva14
1 / 2
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Виждали ли сте как изглежда сбъдната мечта в чиния? Ами вижте"

Необходими Продукти

  • жълтъци - 4 бр.
  • яйца - 2 бр. цели
  • маскарпоне - 250 г
  • сладкарска сметана - 350 г висок процент
  • шамфъстък - 1 ч .ч.
  • розова вода - 1 с.л.
  • пудра захар - 100 г
  • плодове - 450 г пресни (по равно количество ягоди и череши)
  • КУЛИ ОТ ЧЕРЕШИ
  • череши - 200 г
  • захар - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се кейкова форма 27/13 см с фолио, което да излиза отстрани като дръжки за по-лесно изваждане на сладоледа от формата.

Шамфъстъкът се запича на сух тиган при непрекъснато разбъркване. Охлажда се и се оставя настрани. Разбиват се яйцата и жълтъците и пудрата захар с тел за разбиване.

Поставят се на водна баня при умерена температура и при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка се довеждат до гъст крем. Това отнема около 15-18 минути. Охлаждат се като периодично се разбъркват.

Охладената сметана се разбива на твърд сняг.

Охладената яйчена смес се поставя в голяма купа и на порции се прибавя маскарпонето, разбитата сметана, половината от плодовете, лъжицата розова вода и част от шамфъстъкът. Разбърква се и се излива в приготвената форма. Отгоре се допълва с другата част от плодовете и ядките. Формата се поставя във фризер за 1 нощ.

За по-лесно отстраняване на фолиото, самата форма се потопява в съд с топла вода за няколко минути, сладоледът се изважда върху подходящ поднос и се отстранява фолиото.

Семифредото се нарязва на парчета с нож, потопен в топла вода, като след всяко разрязване ножът се избърсва с домакинска хартия.

КУЛИ ОТ ЯГОДИ:

Към почистените череши се добавят захарта и лимоновият сок, пасира се в блендер.

Сместа се поставя в широка цедка, за да се отделят люспите им. Получава се гъст сос. Залива се върху чинията се сервиране и отгоре се поставя сладоледът.

Разкошният италиански домашен сладолед - Семифредо е готов.

Забележка: Ако в момента не се разполага с розова вода, може да се ползва портокалова такава или само ванилия екстракт.

В момента на приготвянето на рецептата съм ползвала пресни плодове - ягоди, череши и боровинки. Този десерт може да се приготви и с други плодове, малини, къпини или други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Чудесна рецепта,само време да ми остане и ще се пробвам!
04.04.2017 19:29
1
Покажи всички подкоментари