Начин на приготвяне
Маята се натрошава в хладка вода с щипка захар и брашно. Оставя се на топло да шупне за около 10 мин.
Готовата мая прибавяме към предварително пресятото брашно, в което се добавят: солта, захарта, разтопеното масло и водата.
Тестото се меси върху набрашнена плоскост 7 мин.- докато стане гладко и еластично. Прави се на топка, намазва се с малко олио и се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставяме го на топло да втаса за 90 мин.
Трябва да удвои обема си.
След като тестото е втасало се меси отново за около 7 мин. Оформя се във форма, която желаем, и се слага в намазания с масло и набрашнен съд, в който ще се пече. Покриваме отново тестото и го оставяме да втаса пак за 30 мин.
Готовото тесто намазваме с разбитото яйце и печем хляба ниско, в предварително загрята на 180 градуса фурна.