Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Стара рецепта за Хляб

Стара рецепта за Хляб

София В.София В.
Новак
1912863106
Стара рецепта за Хляб
Снимка: София В.
1 / 4
24/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Изпитана рецепта за домашен хляб, издържала проверката на времето"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • жива мая - 1/2 пакетче
  • вода - 300 мл (хладка)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 15 г
  • яйца - 1 бр. за глазура
  • олио - за намазване на тестото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладка вода с щипка захар и брашно. Оставя се на топло да шупне за около 10 мин.

Готовата мая прибавяме към предварително пресятото брашно, в което се добавят: солта, захарта, разтопеното масло и водата.

Тестото се меси върху набрашнена плоскост 7 мин.- докато стане гладко и еластично. Прави се на топка, намазва се с малко олио и се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставяме го на топло да втаса за 90 мин.

Трябва да удвои обема си.

След като тестото е втасало се меси отново за около 7 мин. Оформя се във форма, която желаем, и се слага в намазания с масло и набрашнен съд, в който ще се пече. Покриваме отново тестото и го оставяме да втаса пак за 30 мин.

Готовото тесто намазваме с разбитото яйце и печем хляба ниско, в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: