Начин на приготвяне
Захарта се изсипва в топлата вода и се разбърква до пълното разтваряне.
След като захарта се е разтворила, отгоре се поръсва маята, разбърква се и се оставя да шупне като пяна от бира.
Маслото се оставя на стайна температура, за да омекне.
Лимецовото брашно се изсипва в купа, в която се меси.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая и размекнатото масло.
Забърква се тестото за хляб, като се меси 10 мин., докато стане меко и гладко.
Отделна купа се намазва със зехтина.
Тестото се прехвърля в купата със зехтин, обръща се няколко пъти, за да се намаже от всички страни.
Купата се покрива с кърпа и се оставя 2 ч., за да втаса.
След като тестото е втасало, се изважда от купата и се слага върху набрашнена повърхност.
Омесва се 5 мин., след което се слага във формата за хляб, която предварително е намазана със 2 с.л. зехтин.
Формата се слага в полиетиленов плик и се оставя да втаса 1 ч., след което се изважда от плика.
Поръсва се с брашно 2 с.л.
Формата с хляба се слага в тава, в която се налива вода два пръста над дъното.
Формата с лимецовия хляб се пече се в заедно с тавата с водата в предварително загрята фурна 40 мин. на 160 градуса.
Лимецов хляб със зехтин по стара рецепта е идеален за здравословни сандвичи или като добавка към всяко ястие.