Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Леща чорба със сланинка

Леща чорба със сланинка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Леща чорба със сланинка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"И да си знаете - най-уханната подправка за леща си остава домашната сланинка"

Необходими Продукти

  • леща - 120 г
  • лук - 1/2 глава
  • зелена чушка - 40 г
  • чесън - 4 скилидки
  • морков - 100 г
  • сланина - 100 г прясна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 щипка
  • олио - около 40 мл
  • чубрица - ронена, на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си всички продукти: Лещата накиснете в студена вода за една нощ.

Лукът и чушката накълцайте на много ситно, а моркова нарежете на малки кубчета. Чесъна обелете само от външните люспи, а плътната му обвивка оставете и само леко смачкайте скилидките с широката част на нож или с длани. Ако ви смущава обвивката на чесъна може да я отстраните напълно. Сланината нарежете на парченца.

Отцедете лещата от водата, в която е престояла и налейте нова- около 600 мл.

Към нея сложете зеленчуците, сланината, дафиновия лист, двата вида пипер, чубрица и олиото. Похлупете с капак и поставете на умерен огън да се задуши и свари всичко - за около 30 минути.

Опитайте лещата и ако е твърда, удължете времето за варене.

Овкусете супата от леща със сол и оставете на огъня още няколко минутки. Ако водата е намалила нивото си чувствително, то долейте си колкото ви е харесва да бъде гъстотата на чорбата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: