Начин на приготвяне
Сланината е животинска мастна тъкан. Много хора са си забранили да хапват сланина заради високи нива на холестерол и други заболявания. Последни проучвания разбиха мита, че сланината е вредна! Една от любимите храни на българина, не само че не повишава значително холестерола, но и съдържа редица важни витамини като А, В1, В2, В3, В6, В12, D, Е, както и минерали като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, селен и др.
Сланината е една от основните храни в менюто на тези, които се хранят по високо мазнинен режим на хранене.
Има много рецепти за ястия със сланина, но сланина на скара си е класика за българина.
За целта се избира по възможност тънка прясна сланина. Ако разполагате с по-дебела, нарежете я на тънички парчета.
Направете на всяко парче с остър нож леки напречни и надлъжни разрези от двете страни. Посолете леко с прясно смляна едра морска сол и черен пипер на вкус.
Печете на загрята скара до готовност и от двете страни.
Сервирайте печената сланинка като мезе или като основно ястие със салата по избор.
Да ви е вкусно!