Начин на приготвяне
Тиквата се измива добре и се нарязва на големи парчета (по желание се оставя кората или се премахва).
Парчетата се поставят с кората нагоре, като се подреждат в тавата и се сбиват по възможност най-много, защото тиквата омеква и остава празно място.
На котлона се слага водата да заври и се сипва захарта. Бърка се енергично няколко минути, докато захарта се разтопи, и се маха от котлона.
С получената смес се залива тиквата и се слага да се пече при загрята фурна на 200 градуса, докато омекне.
След като е омекнала тиквата, се изважда тавата и започвате да обръщате парчетата с кората на долу.
По желание върху всяко едно се сипва малко захар и се връща във фурната да се разтопи, докато същата изстива.
Печената тиква се хапва топла или охладена, в зависимост от желанието.