Начин на приготвяне
Лещата се почиства и измива. Накисва се в студена вода за около 30 минути.
Булгурът се залива с вряща вода и се захлупва също за 30 минути.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина, добавят се наситнените морков, чушка и нарязания на ситно чесън, най-накрая се добавят червеният пипер и доматеното пюре.
Разбърква се и се налива литър и половина горещ зеленчуков бульон (или вода).
Добавя се отцедената от водата червена леща, оставя се да заври и след десетина минути се слага набъбналият булгур, сол, черен пипер и стрита суха мащерка в количество на вкус.
Чорбата къкри на слаб котлон още двайсетина минути. Ако ви се стори твърде гъста, в чорбата от леща може да се добави допълнително количество бульон или гореща вода и се изчаква да поври още десетина минути на намален котлон.
Сервира се гореща. По желание може да поднесете с наситнен магданоз и лют червен пипер.
Добър апетит!
Ориенталската чорба от червена леща и булгур е готова.