Начин на приготвяне
Измийте червената леща и я отцедете. Почистете зеленчуците и ги нарежете - лука на полумесеци, морковите и картофите на дребни кубчета.
Загрейте 3 с.л. олио в тенджера на котлона на умерена температура. Добавете лука, морковите и картофите и задушете за около 10 мин.
Добавете лещата и хубаво разбъркайте. Залейте с вряла вода, колкото да покриете зеленчуците.
Намалете силата на котлона и оставете за около 30 -35 мин супата да къкри. При необходимост добавете малко вода.
В друг съд сипете 4 -5 с.л. олио и запържете доматеното пюре за около 4-5 мин. Отстранете от котлона и добавете джоджена, червения пипер, черния пипер и сол.
Хубаво разбъркайте до получаването на гъста паста. При готовност на супата от леща я пасирайте.
Добавете доматената паста и вряла вода (около 1 ч.ч.) и отново пасирайте до еднородна смес. Овкусете при необходимост с още сол.
Отделно загрейте 2-3 с.л олио и запържете малко сладък и едро смлян лют червен пипер. Сервирайте чорбата в дълбоки чинии, като поръсите от лютата смес по повърхността.
Коментари