Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Супа от леща»Мерджемек - чорба от червена леща

Мерджемек - чорба от червена леща

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Мерджемек - чорба от червена леща
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Уж обикновена чорба от червена леща, а ухае просто божествено"

Необходими Продукти

  • червена леща - 200 г
  • картофи - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л. сух
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • лют пипер - 1 ч.л. едро смлян
  • олио - 100 мл
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте червената леща и я отцедете. Почистете зеленчуците и ги нарежете - лука на полумесеци, морковите и картофите на дребни кубчета.

Загрейте 3 с.л. олио в тенджера на котлона на умерена температура. Добавете лука, морковите и картофите и задушете за около 10 мин.

Добавете лещата и хубаво разбъркайте. Залейте с вряла вода, колкото да покриете зеленчуците.

Намалете силата на котлона и оставете за около 30 -35 мин супата да къкри. При необходимост добавете малко вода.

В друг съд сипете 4 -5 с.л. олио и запържете доматеното пюре за около 4-5 мин. Отстранете от котлона и добавете джоджена, червения пипер, черния пипер и сол.

Хубаво разбъркайте до получаването на гъста паста. При готовност на супата от леща я пасирайте.

Добавете доматената паста и вряла вода (около 1 ч.ч.) и отново пасирайте до еднородна смес. Овкусете при необходимост с още сол.

Отделно загрейте 2-3 с.л олио и запържете малко сладък и едро смлян лют червен пипер. Сервирайте чорбата в дълбоки чинии, като поръсите от лютата смес по повърхността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много запържване. Не е здравословно.
19.10.2024 11:55
Анонимен
Анонимен
Стана страхотна
01.03.2024 16:38
Росица Петрова
Росица Петрова
Прекрасна и ароматна супа. Стана любима на семейството ми.
28.08.2020 12:45