Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Постни банички Лопушки за Лазаровден

Постни банички Лопушки за Лазаровден

Постни банички Лопушки за Лазаровден
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
12/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Направете пролетните празници още по-специални с едни постни банички с лапад"

Необходими Продукти

  • лапад - 25 листа
  • манголд - 10 листа
  • магданоз - ½ връзка
  • пресен лук - 2 шепи нарязан
  • рукола - 6 листенца
  • джоджен - 6 стръка (пресни)
  • глухарчета - 8 листенца
  • киселец - 5 листа
  • салвия - 8 пресни листенца
  • грах - 3 - 5 с.л. (консервиран, от буркан)
  • хималайска сол - ½ ч.л.
  • босилек - 1/3 ч.л. сушен и стрит
  • чубрица - ½ ч.л. сушена
  • черен пипер - ¼ ч.л.
  • кори за баница - ½ пакет (6 бр.)
  • шарлан - за намазване, (или зехтин)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесни и лесни зелени банички с лапад за Лазаровден!

За да приготвим плънката, може да използваме всякакви зеленини, характерни за пролетта. Измиваме всички зелени листа, прясно набрани от градината. Нарязваме ги на ситно и разбъркваме в дълбок съд, заедно с грах (от буркан, домашно консервиран) и подправките на вкус – хималайска сол, черен пипер, сушени – босилек и чубрица.

Плънката е готова (не е нужно да попарваме зеленините, тъй като печенето, докато са загънати в баничките, ще им е достатъчна термична обработка и ще омекнат чудесно).

Разстиламе фините готови кори за баница. Всяка баничка правим от две кори, като намазваме едната с шарлан и захлупваме с втората.

Поръсваме отгоре с малко от зелената плънка и както е на снимките, загъваме на баничка – дълга правоъгълна лента. Подобно е на навиването на руло, но в случая е по-рехаво и го сплескваме в правоъгълна форма (както се правят най-обикновените и лесни банички).

Подреждаме всички постни банички в тава, намазана с шарлан, на разстояние едни от други. Със силиконова четчица намазваме и тях отгоре и по краищата отстрани, така че да ги слепим - да не се отварят.

Печем на 200 градуса за около 15 минутки до златист загар. Вече готови – поднасяме топли, ароматни и хрупкави банички. По желание нарязваме на малки парчета.

Постни банички – Лопушки, подходящи за пролетните празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: