Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Щирки - малки банички на хармоника с щир

Щирки - малки банички на хармоника с щир

Щирки - малки банички на хармоника с щир
Снимка: Илиана Първанова
1 / 16
01/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Признайте си, че добре са ни се получили щирките, а сега е ваш ред да си покажете вашите"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини (12 - 14 бр.)
  • щир - 12 - 14 богати шепи (може да е смесен с лобода)
  • извара - 12 - 14 шепи
  • чубрица - по щипка на всяка баничка
  • шарлан - за намазване на тавата
  • За млечна заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • хлебна сода - 1 ч.л. равна
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Баничките приготвяме по възможно най-лесния и бърз начин.

Първо, измиваме и нарязваме на ситни ленти пресния щир (по желание може да е микс с листа на лобода). Всяка кора е една баничка.

Разпъваме първата, поръсваме с шепа зеленини и нагъваме на хармоника – така че зелените листенца да останат отвътре на гънките. Завиваме хармониката на спирала и заедно с останалите кори, след като повторим същото и с тях, ги подреждаме в намазнена тава.

Събират се на две партиди по 6 или 7 бр. (зависи от броя на корите в пакета - дали са 12 бр. или 14 бр.). В центъра поръсваме по шепа извара и щипка чубрица.

Забъркваме млечната заливка, като към 2 яйца прибавяме кофичка кисело мляко, чаена лъжичка сода и равна чаена лъжичка хималайска сол.

Разпределяме я на равни части за всяка баничка и заливаме отгоре върху изварата и намазваме отстрани, за да не е сухо. Печем на 200 градуса за около 25 минутки до тъмно златист цвят.

Много лесни малки банички на хармоника – буквално за минути!

Вкусни банички с пресен щир от градината – Щирки!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: