Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница на Тиган»Постен лучник на тиган (Лучникова баница)

Постен лучник на тиган (Лучникова баница)

ПетяПетя
Готвач
1281k2788113
Постен лучник на тиган (Лучникова баница)
Снимка: Петя
1 / 4
03/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Изпитана рецепта за уникално вкусен лучник, извадена от старите тефтери с гаранция за винаги отличен резултат"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 10 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 1/2 ч.ч. (100 мл)
  • За плънката
  • лук - 2 гл.
  • чушки - 1 бр., печена червена
  • маслини - 1 с.л.
  • гъби - 1 с.л., мариновани
  • черен пипер - 1 щ.
  • чубрица - 1 щ.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя плънката. Лукът се нарязва на филии и се запича на тефлонов тиган. Маха се, осолява се на вкус и към него се прибавят нарязаната печена пиперка и нарязани маслини и мариновани гъби, като се внимава плънката да не е течна. Подправя се с черен пипер и чубрица.

В тефлонов тиган , намазан леко с олио, се слага една кора, като краищата ѝ излизат извън него. Намазва се леко с олио. Отгоре се слага втора кора за баница на кръст, също се намазнява (може и без).

Набират се една по една три или четири кори, накъсват се на парчета и се слагат върху втората кора.

Наръсват се с плънката и се напръскват с водата, смесена с олиото. По желание може да се сложи и втори ред накъсани кори - аз слагам.

И пак плънка и напръскване.

Накрая се загръщат навътре краищата на първите две кори.

Напръсква се отново с олио и с водата.

Тиганът се покрива с капак и се слага на слаб огън да се пече лучникът.

Не бързайте - важното е огънят да е слаб и лучникът да се пече бавно, за да не остане суров вътре.

Поради същата причина трябва да е и покрит с капак по време на печенето.

Като се изпече отдолу, с помощта на капака се обръща баницата с лук да се опече и от другата страна.

Изважда се и се слага върху решетка за фурна да изстине, ако обичате хрупкава баница, или го завивате да се задуши, акоя предпочитате мекичка,

Баницата на тиган се поднася с изстуден айрян.

Да ви е вкусно !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: