Начин на приготвяне
Първо се приготвя плънката. Лукът се нарязва на филии и се запича на тефлонов тиган. Маха се, осолява се на вкус и към него се прибавят нарязаната печена пиперка и нарязани маслини и мариновани гъби, като се внимава плънката да не е течна. Подправя се с черен пипер и чубрица.
В тефлонов тиган , намазан леко с олио, се слага една кора, като краищата ѝ излизат извън него. Намазва се леко с олио. Отгоре се слага втора кора за баница на кръст, също се намазнява (може и без).
Набират се една по една три или четири кори, накъсват се на парчета и се слагат върху втората кора.
Наръсват се с плънката и се напръскват с водата, смесена с олиото. По желание може да се сложи и втори ред накъсани кори - аз слагам.
И пак плънка и напръскване.
Накрая се загръщат навътре краищата на първите две кори.
Напръсква се отново с олио и с водата.
Тиганът се покрива с капак и се слага на слаб огън да се пече лучникът.
Не бързайте - важното е огънят да е слаб и лучникът да се пече бавно, за да не остане суров вътре.
Поради същата причина трябва да е и покрит с капак по време на печенето.
Като се изпече отдолу, с помощта на капака се обръща баницата с лук да се опече и от другата страна.
Изважда се и се слага върху решетка за фурна да изстине, ако обичате хрупкава баница, или го завивате да се задуши, акоя предпочитате мекичка,
Баницата на тиган се поднася с изстуден айрян.
Да ви е вкусно !