Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Кебап»Празничен таскебап със свинско месо и гъби

Празничен таскебап със свинско месо и гъби

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Празничен таскебап със свинско месо и гъби
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Какъвто и да е поводът, не се колебайте да приготвите Празничен таскебап със свинско месо и гъби"

Необходими Продукти

  • свинско плешка - 1 кг
  • печурки - 200 г
  • изсушени манатарки - 15 г
  • лук - 4 глави, по - големи
  • праз - 1 стрък, бялата част
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • бяло вино - 5 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • чубрица - клонче, изсушена
  • мас - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол
  • магданоз - за аранжиране, пресен
  • За ориза
  • ориз - 1 к.ч.
  • гъбен бульон - 3 к.ч
  • лимони - 1 бр.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • масло - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Един по-различен прочит на класическата рецепта, а и защо не? За мен домашния тас кебап става по-вкусен от свинската плешка, защото в нея има тук-там сланинка, за разлика от сухото месо на бута. Обожавам гъбите и добавям смело от тях, защото обогатяват вкуса на яхнията.

Вместо обичайната гарнитура с бял ориз, аз предпочитам да обогатявам вкуса с дъхави ароматни подправки.

Месото почистваме от сухожилия и ципи. Подсушаваме го и го нарязваме на кубчета.

Изсушените манатарки накисваме в 200 мл хладка вода.

Обелваме и нарязваме лука на полумесеци, нека е повече. Харесва ми богатата текстура на ястието, а и сосът става по-плътен. Праза режем по диагонал на шайби, а скилидките чесън само смачкваме и добавяме в яхнията цели.

Печурките почистваме с четка и нарязваме заедно с пънчетата. Манатарките отцеждаме, като не изхвърляме водата им.

Сипваме маста в подходящ съд, в който запържваме лука, праза и чесъна. Щом лукът омекне, добавяме кубчета свинско месо. Разбъркваме често, като задушаваме на слаб огън под капак. Щом месото промени цвета си, прибавям клончето чубрица, черен пипер и печурките, нарязани на шайби. В това ястие не добавям дафин, защото интензивният му вкус доминира над дъхавата чубрица.

След като се задушат, деглазираме с виното. Щом се редуцира, прибавям доматеното пюре. Ястието къкри на слаб котлон още 5 минути, като накрая поръсвам с щипка захар, която ще балансира киселинността им.

Овкусяваме със сол и черен пипер. Отделно запичаме брашното и го прибавяме заедно с водата от манатарките. Задушаваме ястието на тих огън.

Ориза накисваме в хладка вода за около час. Отмиваме, прецеждаме и поставяме в тенджера с гъбен бульон 1:3. Овкусяваме със сол, черен пипер, чубрица, кората от ½ лимон и резени от цитруса за свежест.

Оставяме го на слаба температура, докато усвои течността. Минути, преди да го отстраним от огъня, прибавяме маслото и покриваме съда с памучна кърпа. Върху нея поставяме капака на тенджерата.

Готови сме да сглобим чинията. Поставям ринг, в който сипвам внимателно с лъжица от месото и отцедени и част от гъстата яхния. В страни редим резените печурки. Около ринга подреждаме кръг от ароматния ориз. Накрая завършваме с чудесния сос. Отстраняваме ринга и аранжираме с пресен магданоз. Класическият тас кебап има празнична визия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Получи се великолепен тас кебап с ароматен ориз! Не прочетох къде добавяте червения пипер, но предположих че е станала техническа грешка и го добавих с месото.....Рецептата е перфектна иначе и Ви благодаря!
12.11.2020 21:40