Начин на приготвяне
Един по-различен прочит на класическата рецепта, а и защо не? За мен домашния тас кебап става по-вкусен от свинската плешка, защото в нея има тук-там сланинка, за разлика от сухото месо на бута. Обожавам гъбите и добавям смело от тях, защото обогатяват вкуса на яхнията.
Вместо обичайната гарнитура с бял ориз, аз предпочитам да обогатявам вкуса с дъхави ароматни подправки.
Месото почистваме от сухожилия и ципи. Подсушаваме го и го нарязваме на кубчета.
Изсушените манатарки накисваме в 200 мл хладка вода.
Обелваме и нарязваме лука на полумесеци, нека е повече. Харесва ми богатата текстура на ястието, а и сосът става по-плътен. Праза режем по диагонал на шайби, а скилидките чесън само смачкваме и добавяме в яхнията цели.
Печурките почистваме с четка и нарязваме заедно с пънчетата. Манатарките отцеждаме, като не изхвърляме водата им.
Сипваме маста в подходящ съд, в който запържваме лука, праза и чесъна. Щом лукът омекне, добавяме кубчета свинско месо. Разбъркваме често, като задушаваме на слаб огън под капак. Щом месото промени цвета си, прибавям клончето чубрица, черен пипер и печурките, нарязани на шайби. В това ястие не добавям дафин, защото интензивният му вкус доминира над дъхавата чубрица.
След като се задушат, деглазираме с виното. Щом се редуцира, прибавям доматеното пюре. Ястието къкри на слаб котлон още 5 минути, като накрая поръсвам с щипка захар, която ще балансира киселинността им.
Овкусяваме със сол и черен пипер. Отделно запичаме брашното и го прибавяме заедно с водата от манатарките. Задушаваме ястието на тих огън.
Ориза накисваме в хладка вода за около час. Отмиваме, прецеждаме и поставяме в тенджера с гъбен бульон 1:3. Овкусяваме със сол, черен пипер, чубрица, кората от ½ лимон и резени от цитруса за свежест.
Оставяме го на слаба температура, докато усвои течността. Минути, преди да го отстраним от огъня, прибавяме маслото и покриваме съда с памучна кърпа. Върху нея поставяме капака на тенджерата.
Готови сме да сглобим чинията. Поставям ринг, в който сипвам внимателно с лъжица от месото и отцедени и част от гъстата яхния. В страни редим резените печурки. Около ринга подреждаме кръг от ароматния ориз. Накрая завършваме с чудесния сос. Отстраняваме ринга и аранжираме с пресен магданоз. Класическият тас кебап има празнична визия.
Коментари