Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Тава за печене.
Морковите се нарязват на кубчета, лукът се наситнява.
В тенджера с дебело дъно се изсипват 3 с.л. зехтин, добавят се морковите, наситнен лук и се задушават за 2-3 мин. Прибавя се каймата и се довежда до трохи.
Прибавят се всички сухи подправки и се налива виното. Оставя се на умерен котлон да къкри, докато изври напълно течността и остане само на мазнина. Сместа трябва да е суха. Сваля се от котлона, оставя се настрана.
Картофите се поставят в дълбока тенджера с достатъчно вода, да се сварят напълно. Охлаждат се за кратко и се обелват. С преса за картофи се довеждат до картофено пюре. Прибавя се яйцето и сол на вкус, разбърква се.
В купичка с диаметър около 10 см се поставя по-голямо парче свежо фолио, притиска се плътно по стените. Загребва се от пюрето около 2 с.л. и се поставя във фолиото.
Оформя се по стените на купичката, също и вдлъбнатина, като се оформя и дъно. Загребва се от сместа с каймата около 1 с.л. и се поставя във вдлъбнатината на пюрето.
С помощта на фолиото се вдига и се оформя стегната топка, като се завива стегнато фолиото, завърта се в една посока. Приготвените топки /около 8 - 9 бр./ се оставят на хладно за около 15 мин.
През това време се загрява зехтин и олио около 500 мл.
Картофените топки се освобождават от фолиото и се поставят в дълбока купа с брашно, овалват се от всички страни, като се оформят на топка окончателно с ръце.
С помощта на решетъчна лъжица се пускат в сгорещената мазнина. Изпържват се от всички страни, да имат лек загар.
С решетъчната лъжица се изваждат и се подреждат в тавата за печене. Върху всяка топка се поставя квадрат от сирене Ементал.
Запичат се във фурната на 180 градуса за около 15-20 мин.
Овчарските пайове се сервират се със зелена салата.
Представям една позната рецепта, подобна на Овчарски ирландски пай, но приготвен по по-различен начин. Времето за приготвяне е по-дълго, но си заслужава заради това че топките солен пай стоят прекрасно при поднасяне и е подходящо за вечеря с приятели и добавка на чаша червено вино.
Малките овчарски пайове (Shepherds pie balls) са много вкусни.