Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай със сини сливи

Пай със сини сливи

Потребител#181034Потребител#181034
Чирак
48468132
Пай със сини сливи
Снимка: Потребител#181034
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Толкова вкусен пай не се дели - иначе рецептата с удоволствие я даваме на всекиго"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 1/2
  • меко масло - 150 г
  • пудра захар - 150 г
  • вода - 2 с.л.
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • За крема
  • заквасена сметана - 600 г
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • яйца - 3 бр.
  • сини сливи - 20 бр.
  • За глазурата
  • кайсиево сладко - 3 с.л.
  • вода - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто от продуктите. Оформяме на топка. Завиваме във фолио и оставяме в хладилника за 30 мин.

Разточваме тестото за пай в кръг и поставяме с помощта на точилка в кръгла тава за пай/с къдрави стени /около 23 см/.

Притискаме по стените и изрязваме останалата част. Надупчваме с вилица на няколко места.

Разбъркваме продуктите за крема до хомогенна смес и изсипваме в тавичката.

Нарязваме сливите на резенчета и подреждаме отгоре с месестата част нагоре. Печем на 175 градуса за 45 минути.

Затопляме кайсиевото сладко с водата и намазваме пая с глазурата.

Решетката от тесто отгоре на пая със сини сливи е по желание - прави се с изрезките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#263129
Потребител#263129
Любима рецепта!
Още първия път се получи страхотен пай. Снимките, които качих са от четвъртия опит. Добре че имам мушама на масата и с нейна помощ сложих тестото в тавата, а лентичките сложих с помощта на фолиото, в което преди това бях увила тестото.
11.09.2020 23:13
1