Начин на приготвяне
Сваряват се главите от калкан и попчетата, след което се изваждат от бульона и се оставят да се охладят. В тенджерата се добавят ситно нарязания лук, както и морковът, настърган предварително и задушен в малко масло или олио, докато си пусне цвета.
Към тях се прибавят 1-2 стръка девесил и картофа. Зеленчуците врят на тих огън до сваряване на картофа, след което се вади клонката девесил, а картофът се пасира и връща обратно при останалите продукти.
Чорбата се овкусява със сол и черен пипер, добавя се бучката масло, малко ситно нарязана целина и свеж девесил. По желание се прибавят няколко миди с черупките. Последно се слага обезкостената риба.
Рибената чорба се застройва с жълтъците, разбити в киселото мляко и малко лимонов сок.
За по-добър вкус се приготвя и саламурика, която се прави от 2 глави пресован чесън, към който се добавя суха люта чушка, сол, оцет, малко олио, черен пипер и малко от бульона.
Източник: Стояна Чанова от Кулинарна мрежа
Коментари