Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена Чорба»Рибена чорба от попчета и глави на калкан

Рибена чорба от попчета и глави на калкан

Стояна ЧановаСтояна Чанова
Новак
1611079
08/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Много рибени чорби може да опитате през живота си, но друга, толкова добра, колкото тази, няма да намерите, честна готварска"

Необходими Продукти

  • глави от калкан - 2 - 3 бр. ако са големи
  • попчета - 4 - 5 бр.
  • миди - по желание
  • лук - 1 глава
  • картофи - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • олио
  • девесил - 1 - 3 стръка
  • целина - 1/2 глава
  • черен пипер
  • масло - 1 с.л.
  • за застройката
  • яйца - 2 бр. жълтък
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • лимони - 1/2 сок
  • саламурика
  • чесън - 2 глави
  • люти чушки - 1 - 2 бр. сухи
  • олио
  • оцет
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряват се главите от калкан и попчетата, след което се изваждат от бульона и се оставят да се охладят. В тенджерата се добавят ситно нарязания лук, както и морковът, настърган предварително и задушен в малко масло или олио, докато си пусне цвета.

Към тях се прибавят 1-2 стръка девесил и картофа. Зеленчуците врят на тих огън до сваряване на картофа, след което се вади клонката девесил, а картофът се пасира и връща обратно при останалите продукти.

Чорбата се овкусява със сол и черен пипер, добавя се бучката масло, малко ситно нарязана целина и свеж девесил. По желание се прибавят няколко миди с черупките. Последно се слага обезкостената риба.

Рибената чорба се застройва с жълтъците, разбити в киселото мляко и малко лимонов сок.

За по-добър вкус се приготвя и саламурика, която се прави от 2 глави пресован чесън, към който се добавя суха люта чушка, сол, оцет, малко олио, черен пипер и малко от бульона.

Източник: Стояна Чанова от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Моите уважения... Към готвачите, но.... в рибената чорба-особено по черноморието (не по заведенията) не се ползват картофи, моркови, чам сакъз и бульонни корени!Ползва се - Риба, вода, сол, лук и яйце за застройка(не мляко и яйце)!
30.01.2024 18:11
1