Начин на приготвяне
С миксер разбийте яйцата със захарта на пухкав крем, добавете на тънка струя при непрекъснато бъркане олиото. Прибавете киселото мляко и разбъркайте.
Отделно пресейте 350 г брашно и прибавете бакпулвера и ванилиите, прибавете ги към сместа и разбъркайте.
Разделете сместа на две половини, в едната прибавете какаото и разбъркайте до еднородна смес. В другата половина прибавете настърганата на ситно ренде кора на 1 портокал и портокаловия сок, разбъркайте.
Прибавете останалото пресято брашно и разбъркайте до еднородна смес. В намаслена и поръсена с брашно форма сипете първо жълтата смес, отгоре разпределете кафявата смес. Завъртете шишче вътре в двете смеси, за да се нашарят.
Поставете формата в предварително загрята на 170 градуса фурна и печете до суха клечка или готовност. Извадете готовия кекс от формата и оставете да се охлади върху скара.
Пригответе си глазурата за гръцкия портокалово-шоколадов кекс, като в метален съд налейте по-голямата част от портокаловия сок и добавете захарта, поставете на котлона да заври.
В останалата част от портокаловия сок разтворете нишестето. След като едната смес заври, прибавете другата на тънка струя, бъркайте до сгъстяване.
Свалете глазурата от огъна и прибавете ванилиите, разбъркайте.
Полейте охладения портокалов кекс с охладената глазура.