Начин на приготвяне
Разбийте на пухкава пяна яйцата със захарта.
В купа пресейте брашното, добавете гриса, смлените канела и каламфил, както и бакпулвера и ваниловата захар. Хубаво разбъркайте съставките, за да се смесят равномерно.
Добавете на части сухата към мократа смес. Добавете олиото и отново разбъркайте. Накрая добавете и смлените орехи, объркайте хубаво да се разпределят равномерно в сместа.
Намажете тава с олио и поръсете с брашно. Сипете сместа в тавата и изпечете на 180°C за около 40 мин - до суха клечка.
При готовност извадете сладкиша с грис и оставете да се охлажда.
Направете сиропа, като сипете водата, захарта, какаото и лимоновия сок в подходящ съд на котлона. Загрейте да кипне и варете около 5 мин.
Нарежете полуизстиналия сладкиш на квадратчета, триъгълничета или по избор и залейте с горещия сироп.
След като се охлади, приберете сиропирания сладкиш в хладилника за една нощ.
Сервирайте гръцкия сладкиш Мелахрини каридопита (Брюнетка), като украсите с парчета орехи.
За този гръцки сиропиран орехов сладкиш използвах правоъгълна тава с размери - 20см /32 см
Рецептата е взаимствана от vkusen-svyat.blogspot.com