Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Гръцки сладкиш Мелахрини каридопита (Брюнетка)

Гръцки сладкиш Мелахрини каридопита (Брюнетка)

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Гръцки сладкиш Мелахрини каридопита (Брюнетка)
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Отсега си признаваме, че предпочитаме брюнетките, две парчета направо"

Необходими Продукти

  • грис - 240 г фин, пшеничен
  • брашно - 70 г бяло
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 150 г
  • олио - 70 мл
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • ванилова захар - 2 пакетчета
  • канела - 1 ч.л. смляна
  • карамфил - 1/3 ч.л. смлян
  • за сиропа
  • вода - 4 ч.ч.
  • захар - 350 г
  • какао - 60 г
  • лимонов сок - от половин лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте на пухкава пяна яйцата със захарта.

В купа пресейте брашното, добавете гриса, смлените канела и каламфил, както и бакпулвера и ваниловата захар. Хубаво разбъркайте съставките, за да се смесят равномерно.

Добавете на части сухата към мократа смес. Добавете олиото и отново разбъркайте. Накрая добавете и смлените орехи, объркайте хубаво да се разпределят равномерно в сместа.

Намажете тава с олио и поръсете с брашно. Сипете сместа в тавата и изпечете на 180°C за около 40 мин - до суха клечка.

При готовност извадете сладкиша с грис и оставете да се охлажда.

Направете сиропа, като сипете водата, захарта, какаото и лимоновия сок в подходящ съд на котлона. Загрейте да кипне и варете около 5 мин.

Нарежете полуизстиналия сладкиш на квадратчета, триъгълничета или по избор и залейте с горещия сироп.

След като се охлади, приберете сиропирания сладкиш в хладилника за една нощ.

Сервирайте гръцкия сладкиш Мелахрини каридопита (Брюнетка), като украсите с парчета орехи.

За този гръцки сиропиран орехов сладкиш използвах правоъгълна тава с размери - 20см /32 см

Рецептата е взаимствана от vkusen-svyat.blogspot.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: