Гръцка Каридопита

Гръцка Каридопита
Снимка: Веска Балтаджиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Сладкиш с галета и без грам брашно - гръцка Каридопита"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 250 мл
  • галета - 250 мл чиста
  • бакпулвер - 1.5 ч.л.
  • канела - 2 ч.л.
  • карамфил - 1/4 ч.л. смлян
  • орехи - 1.5 ч.ч. натрошени
  • За сиропа
  • захар - 500 мл
  • вода - 500 мл
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • коняк - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме яйцата и захарта в голяма купа и разбиваме с миксер на най-висока скорост за 15 минути. Смесваме галетата, бакпулвера, канелата и карамфила в отделна купа.

След като сме смесили яйцата и захарта добре, прибавяме към тях галетата и другите съставки малко по-малко. Разбъркваме бавно сместа с лъжица. След това прибавяме орехите, които сме натрошили на едри парченца предварително и разбъркваме.

Намазваме тава с диаметър 25 см с масло и изливаме сместа в нея. Печем каридопитата на 175 °C за около 30 - 35 минути.

Докато печем гръцкия сладкиш, приготвяме сиропа. Слагаме всички съставки в тенджера освен коняка. Кипваме ги и оставяме сиропа да се охлади. Добавяме коняка и разбъркваме.

Изваждаме изпечената каридопита и внимателно я сиропираме с лъжица първо по крайщата, а след това цялата. Не изспиваме сиропа наведнъж, защото питата ще се кашне и ще спадне.

Оставяме сиропирания сладкиш да изстине напълно, след което я обръщаме в подходящ съд и сервираме вълшебния сладкиш с галета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: