Наложена баница с плънка от кисело зеле и праз

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79623910901
11/02/2019
"Едни баби подаряват на внучетата си просто подаръци, а други - нещо много по-ценно, подаряват им традиции, които да пазят "
Приготвяне35 мин.
Готвене55 мин.
Общо90 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо356
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 500 г ( плюс още за доомесване)
  • прясно мляко - 100 мл. хладко
  • яйце - 1 бр. със стайна температура
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мед - 1 к.л.
  • грис - 1 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче на Йоткер
  • свинска мас - 5 с.л., разтопена
  • оцет - 2 - 3 капки
  • За плънката
  • кисела зелка - 1 бр. средна
  • праз - 4 стръка, бялата част
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • бахар - 2 бр.
  • рогата мерудия - 1 - 2 изсушени клонки
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • свинска мас - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресяваме брашното, като добавяме към него солта и гриса.

В купичка с хладко прясно мляко активираме маята, като подхранваме дрождите ѝ с малко мед.

Разбиваме яйцето с киселото мляко и заедно с шупналата мая ги изсипваме в кладенчето.

Добавяме разтопената мас и оцета, като замесваме тесто, податливо на обработка.

То не трябва да се лепи по стените на купата, затова, ако е необходимо, добавяме още малко брашно.

Покриваме го с кърпа и оставяме за 30 минути на стайна температура, за да си отпочине.

През това време приготвяме плънката. Нарязваме на ситно праза и моркова.

Киселата зелка изплакваме от саламурата и я оставяме да се отцеди добре. Нарязваме я на средни кубчета и отново я притискаме, за да не остава течност по нея.

В тенджера с нагорещена мазнина задушаваме първо праза и моркова.

Щом зеленчуците омекнат, прибавяме червения пипер и нарязаното кисело зеле.

Прибавяме ароматните подправки и задушаваме под капак.

След като и зелето омекне, увеличаваме температурата на огъня и махаме капака.

Разбъркваме непрекъснато, докато течността се изпари и плънката остане на мазнина.

Оставяме я на страна, докато се охлади напълно, като отстраняваме зрънцата бахар и клонките рогата мерудия.

Прехвърляме тестото върху намазана с мазнина повърхност и разделяме на 3 равни части.

Разточваме всяка топка от тестото на правоъгълна кора, като внимаваме да не я разкъсаме.

В края поставяме от плънката и завиваме на рехаво руло. Леко го усукваме и го поставяме в намаслена с мас тавичка.

Готовото печиво поставяме в студена фурна, като в първите 15 минути я включваме на 200 градуса.

Допичаме наложената баница на 170 градуса до приятно зачервяване.

Тази наложена баница с плънка от кисело зеле се консумира топла. По желание в плънката можете да прибавите и стрити люти чушлета.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар