Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов сладкиш»Кростата с шоколад в три слоя

Кростата с шоколад в три слоя

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кростата с шоколад в три слоя4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Правилно сте чули - има цели три слоя шоколад, какво повече му е нужно на човек"

Необходими Продукти

  • Маслено тесто
  • брашно - 250 г бяло
  • захар - 125 г кристал
  • масло - 125 г студено
  • жълтъци - 2 бр.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • течен шоколад - 5 с.л. Слой Нутела
  • Шоколадов слой
  • брашно - 125 г бяло
  • захар - 60 г кристал
  • масло - 35 г разтопено
  • прясно мляко - 60 мл
  • шоколад - 50 г тъмен
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче или 5 г
  • декорация
  • пудра захар
  • течен шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 175 градуса

Кръгла форма за торта с ринг, застлана с хартия за печене и с диаметър 20 - 22 см.

За масления блат: В купа се изсипва брашното и студеното масло на кубчета. Довежда се до трохи с ръчен блендер или с нож/вилица. Добавя се солта, захарта, жълтъците и се разбърква с ръка, докато се оформи топка тесто.

Ако тестото не може да се събере, може да се добавят 2-3 ч.л. ледена вода. Не се измесва, за да не омеква маслото, само се събира на топка. Завива се във фолио и се оставя най-малко за 3 часа в хладилник. Тъй като работим с маслено тесто, може да преседи в хладилник до 3 дни, става още по-добро за работа, така че може и предварително няколко дни да се приготви.

Охладеното тесто се разточва между две хартии за печене или върху плот, поръсен с малко брашно, около 4-5 мм. Разточва се с диаметър на формата. Прехвърля се във формата. Останалите изрезки от тестото се оформят на лента се поставят по края на тестото, за да се образува борд, около 2.5 см.

Намазва се с 5 с.л. Нутела, разпределят се из цялото тесто.

За шоколадовия слой: Маслото се разтопява и се охлажда до стайна температура. Шоколадът се разтопява на водна баня, оставя се да се охлади до стайна температура. В купа се изсипват брашното, бакпулверът, разбъркват се, добавят се яйцето, захарта, и се разбива с миксер.

Млякото се затопля и се комбинира с маслото, а шоколадът се разтопява на водна баня. При непрекъснато разбиване на ниска степен се редуват млякото с маслото и шоколада. Разбиват се добре за да се комбинират напълно.

Шоколадовото тесто се излива върху Нутелата, като първо се минава по края на формата, а след това и в средата. Заглажда се с шпатула.

Вкусният шоколадов сладкиш се пече на 175-180 градуса с вентилатор за около 40 мин.

Изважда се, оставя се във формата за около 15-20 мин., освобождава се от ринга и се прехвърля върху решетка, да се охлади напълно.

Декорира се с малко пудра захар.

Около 2 с.л. Нутела се поставят в шприц и се минава отгоре като линии, напълно свободни. Нарязва се на парчета като за торта.

Кростатата с шоколад в три слоя е готова.

Източник: Cucina con Sara

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: