Кростата полента

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Кростата полента
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Не се заблуждавайте от сложното име - кростатата полента се прави бързо и лесно, а вкусът е уау"

Необходими Продукти

  • за полентата
  • царевично брашно - 200 г
  • вода - 800 мл
  • сол - щипка
  • за гарниране
  • гъби - 4 бр. печурки
  • наденички - 2 бр. пресни
  • лук - 1/2 от глава
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер - щипка
  • розмарин - щипка
  • бяло вино - 2 - 3 с.л.
  • сол
  • зехтин
  • за бешамела
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • краве масло - 50 г
  • индийско орехче - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган загрейте чашка зехтин и пуснете наситнените лук и скилидка чесън.

Запържете за кратко след което добавете натрошенните наденички, нарязаните гъби, овкусете с щипка пресен розмарин и щипка черен пипер и полейте с 3-4 с.л. бяло вино.

Захлупете съда и гответе около 10 мин. или докато остане на мазнина.

В малка тенджерка разтопете кравето масло. Запържете 1 с.л. с връх брашно и излейте прясното мляко. Посолете. Бъркайте бешамела докато се сгъсти. Към готовия бешамел добавете запържената плънка и щипка настъргано индийско орехче.

В тенджера налейте около 800 мл. студена вода, изсипете качамака, добавете щипка сол.

Сложете тенджерата на котлон и започнете да бъркате докато качамакът започне да се отделя от стените. Това става след около 30 мин.

Със зехтин намажете дъното и стените на кръгла тавичка 22 см. Изсипете от качамака.

Подравнете. Изсипете от качамака в шприц. С него оформете висок борд по стените на тавата.

Изсипете плънката, а върху нея все с помощта на шприц направете решетка. Оставете качамака за 1 час на студено преди да го нарежете и поднесете готовия солен пай.

Да ви е сладко! Кростатата полента е мнотго ефектна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: