Начин на приготвяне
За приготвянето на пикантния сос Матбуха нарязваме лука, червената пиперка и чери доматите на средни кубчета. Оставяме един от тях за аранжиране.
Доматите от консерва са белени и ги пасираме заедно със сока им (ако готвим ястието през летния сезон, е добре да ги обелим, преди да ги нарежем на кубчета).
Лютите чушки нарязваме на ситно, като отделяме семенната им част.
Скилидките чесън запържвам в ястието цели, за да обогатят с аромати и ги изваждам преди поднасяне.
В нагорещения тефлонов тиган поставям за кратко семената от кимион.
Те освобождават аромата си и след като се запекат леко, ги изсипваме и стриваме в хаванче.
Доливаме в същия тиган зехтин и прибавяме нарязаните лук, пиперка и люти чушлета да се сотират за около 7 минути.
Овкусяваме зеленчуците със сол, червен пипер и кимион. Намаляваме температурата на готвене до умерена, прибавяйки доматите и скилидките чесън.
Оставяме соса да къкри бавно, докато се редуцира до желаната гъстота.
Задължително трябва да има от него за топене, затова не го оставяйте да се сгъсти прекалено.
Натрошаваме сиренето Фета на ситно. В доматения сос правим кладенче и поставяме от Фетата на дъното. В него внимателно чукваме яйцата, като внимаваме жълтъкът да остане цял.
За предпочитане е яйцата да са от домашни кокошки или закупени пресни. Аранжираме с резени чери домат.
Похлупвам с капак тигана, докато яйцата се сготвят. Завършваме тази пикантна и колоритна закуска с поръсен нарязан пресен магданоз.
Подправяме с лют червен пипер и се наслаждаваме на вкусна традиционна селска закуска, носеща ароматите на далечна страна от близкия изток.
Поднасяме класическа израелска закуска със салата от зеленчуци, сирене и маслини.