Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Барчета»Супер енергийни шоколадови гранола блокчета

Супер енергийни шоколадови гранола блокчета

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Супер енергийни шоколадови гранола блокчета4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
14
"Който усърдно тренира, трябва и да се зареди с енергия, това става лесно с помощта на тези супер енергийни шоколадови гранола блокчета"

Необходими Продукти

  • киноа - 7 с.л.
  • лешници - 1 ч.ч.
  • шоколад - 1 бр. 90 % какао Lindt
  • бразилски орехи - 10 бр.
  • сини сливи - 10 бр., сушени
  • червени боровинки - 5 с.л.
  • мед от магарешки трън - 3 - 4 с.л.
  • лешников тахан - 2 с.л.
  • кокосоми стърготини - 3 с.л., пълномаслена пулпа
  • ванилия - 1 к.л.
  • кокосово масло - 1 с.л. + още малко за намазване на хартията
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Домашните гранола блокчета са чудесен избор за закуска, когато имаме нужда от енергия или когато ни се похапва нещо сладичко, но с малко калории. Те са вкусни, засищащи, здравословни, лесни за приготвяне и съхранение.

Приготвяме си заготовките от вечерта. Киноата накисваме 12 часа преди обработката. В рецептата за Табуле съм описала подробно защо е добре да се накисва предварително.

Лешниковите ядки са от градината на моя морски комшия – сорт с много едър и сочен плод. Накисвам и тях в чаша. Бразилския орех е много полезен при заболяване на щитовидната жлеза и знаем, че е богат на селен. Затова използвам тези ядки вместо орехи.

На следващия ден промиваме киноата. Лесно става, като поставите марля на гърлото на буркана, прикрепена с ластиче. Така лесно се отмива. Отцеждаме я добре и я поставяме в стъклена купа. Лешниците, бразилския орех (от него оставяме 4 ядки за филиране) поставяме в блендер и смиламе.

Прибавяме и отцедените боровинки. Смесваме ги с киноата.

В стъклена купа поставяме парченцата шоколад, лешниковия тахан, меда и кокосовото масло. Много се радвам, че успях да си „избия“ кокосовото масло, приготвяйки си мляко от кокосов орех (по рецепта). Отделих го по ръбчето в блендер каната. Сместа от прецедената пулпа изцедих и я прибавих към зърнената гранола. Важно е сместа да се постави върху съд с вода, като важното е, тя да се разтопява на водна пара.

Знаем, че шоколадът не трябва да достига до кипящата вода, а и знаем, че свойствата на меда губят ефекта си при високата термична обработка.

След като течните съставки се смесят, ги прибавяме към блендираната смес.

Получава се лепкава каша, но с приятен кокосов аромат. В плитка тавичка постиламе хартия за печене и я намазваме с разтопено кокосово масло.

Разпределяме равномерно от сместа, като се стараем да я заравним. Нарязваме с остър нож бразилския орех по дължина. Поръсваме го по повърхността. Сините сливи нарязваме на ивици и ги разпределяме равномерно. Тях не накисвам умишлено. Те ще отнемат излишната влага от сместа, престоявайки в хладилника.

За да загладя идеално сместа, отгоре поставям леко навлажнено стреч фолио.

С гладък предмет заравнявам и поставям в хладилник за едно денонощие.

На следващия ден нарязвам енергийните барчета, които поставям между хартия за печене.

Съхранявам в кутия или плик за по-вече от месец, ако останат!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: