Начин на приготвяне
Домашните гранола блокчета са чудесен избор за закуска, когато имаме нужда от енергия или когато ни се похапва нещо сладичко, но с малко калории. Те са вкусни, засищащи, здравословни, лесни за приготвяне и съхранение.
Приготвяме си заготовките от вечерта. Киноата накисваме 12 часа преди обработката. В рецептата за Табуле съм описала подробно защо е добре да се накисва предварително.
Лешниковите ядки са от градината на моя морски комшия – сорт с много едър и сочен плод. Накисвам и тях в чаша. Бразилския орех е много полезен при заболяване на щитовидната жлеза и знаем, че е богат на селен. Затова използвам тези ядки вместо орехи.
На следващия ден промиваме киноата. Лесно става, като поставите марля на гърлото на буркана, прикрепена с ластиче. Така лесно се отмива. Отцеждаме я добре и я поставяме в стъклена купа. Лешниците, бразилския орех (от него оставяме 4 ядки за филиране) поставяме в блендер и смиламе.
Прибавяме и отцедените боровинки. Смесваме ги с киноата.
В стъклена купа поставяме парченцата шоколад, лешниковия тахан, меда и кокосовото масло. Много се радвам, че успях да си „избия“ кокосовото масло, приготвяйки си мляко от кокосов орех (по рецепта). Отделих го по ръбчето в блендер каната. Сместа от прецедената пулпа изцедих и я прибавих към зърнената гранола. Важно е сместа да се постави върху съд с вода, като важното е, тя да се разтопява на водна пара.
Знаем, че шоколадът не трябва да достига до кипящата вода, а и знаем, че свойствата на меда губят ефекта си при високата термична обработка.
След като течните съставки се смесят, ги прибавяме към блендираната смес.
Получава се лепкава каша, но с приятен кокосов аромат. В плитка тавичка постиламе хартия за печене и я намазваме с разтопено кокосово масло.
Разпределяме равномерно от сместа, като се стараем да я заравним. Нарязваме с остър нож бразилския орех по дължина. Поръсваме го по повърхността. Сините сливи нарязваме на ивици и ги разпределяме равномерно. Тях не накисвам умишлено. Те ще отнемат излишната влага от сместа, престоявайки в хладилника.
За да загладя идеално сместа, отгоре поставям леко навлажнено стреч фолио.
С гладък предмет заравнявам и поставям в хладилник за едно денонощие.
На следващия ден нарязвам енергийните барчета, които поставям между хартия за печене.
Съхранявам в кутия или плик за по-вече от месец, ако останат!