Начин на приготвяне
Шоколадът се нарязва на парченца и се разтапя заедно с маслото на водна баня, като се разбърква непрекъснато. Яйцата се разбиват заедно с захарта на пяна, след което към тях се добавя шоколадовата смес заедно с останалите продукти (брашното и какаото) и се смесват.
Сместа се поделя по равно в 10 формички за крем карамел или мъфини (аз ги приготвям с метални формички, но ако не разполагате с такива, алуминиевите форми за еднократна употреба също ще ви свършат работа).
Като е важно предварително да сте намазали формите с избраната от вас мазнина. И един съвет от мен - допълнително поръсете какао по дъното и стените на формичките. Това помага, ако искате да обърнете суфлето в плоски чинии.
Пече се на предварително 220 градуса нагрята фурна за от 8 до най-много 10 минути! Много е важно да следите времето, за което се пече десертът, защото смисълът му е отвътре да бъде течен, а отвън да си изглежда като обикновено кексче.
След като го извадите от печката, шоколадовото суфле се оставят да се охладят за около 3 минути, след което обръщате формичките в плоски чинии и е хубаво да се сервира с топка сладолед.
Важно е да знаете, че ако искате да потече шоколадът, трябва да поднесете шоколадовото суфле на госта или на самия вас веднага след изпичането. В противен случай след изстиването на този шоколадов десерт няма да потече шоколадът.