Начин на приготвяне
Измийте с четка много добре портокалите и лимона.
Нарежете цитрусите на резени. Покрийте парчетата с 1 ч.ч. вода и заварете. След като сместа заври, излейте водата.
Повторете тази процедура още веднъж. Залейте отново плодовете с вода, добавете 1 ч.ч. захар и заварете до сгъстяване на сиропа на тих огън.
Охладете сместа и пасирайте, като отстраните семките, ако има такива.
Разбийте яйцата с останалата захар с помощта на миксер, прибавете цитрусовата смес, ванилията и разтопеното масло.
Разбъркайте и добавете пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркайте до гладка консистенция.
Намажете затоплена и суха кексова форма с масло. Изсипете сместа и загладете.
Запечете в загрята фурна най-напред на долен реотан. След като кексът се надигне, включете и горния реотан. Допечете до готовност /златист загар/.
Готовия кекс извадете и обърнете върху чиния. Оставете така за около 30 минути, след което обърнете и внимателно отстранете формата.
Ароматният цитрусов кекс е готов.