Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лесен цитрусов кекс

Лесен цитрусов кекс

Лесен цитрусов кекс
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"И начинаещ кулинар ще се справи с лесната задача да приготви цитрусов кекс за следобедна закуска"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пак.
  • лимон - 1 бр.
  • портокали - 1/2 бр.
  • какао - 2 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
  • масло - за намазване на формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта, докато яйцата удвоят обема си и захарта се стопи.

Прибавете олиото и киселото мляко, като разбърквате след всеки добавен продукт.

Пресейте брашното и бакпулвера и ги добавете на 2-3 пъти към сместа.

Отделете 1/3 от кексовата смес и прибавете към нея кората на половин портокал и 3-4 супени лъжици от сока.

Изцедете сока на един малък лимон и настържете кората му. Прибавете ги към другата смес и разбъркайте до хомогенна смес.

Аз добавих и ситно нарязана кора от помело за още по-силен цитрусов вкус.

Намажете форма за кекс с меко масло и леко набрашнете.

На дъното сложете бялата смес. Върху нея с лъжица добавете какаовата и разбъркайте леко с дървено шишче.

Сложете лесния кекс да се пече на 170 градуса с вентилатор за 40 минути, до суха клечка.

След изпичане извадете от формата и поръсете с пудра захар.

Много вкусен и ароматен цитрусов кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: