Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Ароматен и пухкав ябълков кекс

Ароматен и пухкав ябълков кекс

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Ароматен и пухкав ябълков кекс
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Ножът потъва в пухкавия ароматен кекс с ябълки, а още по-хубавото е, че отрязва големи парчета"

Необходими Продукти

  • ябълки - 5 бр. големи
  • канела - 1 с.л.
  • карамфил - 1/4 ч.л. смлян
  • захар - 5 с.л.
  • орехи - 100 г счукани на едро
  • олио - 180 мл
  • фанта портокал - 80 мл
  • захар - 400 г
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 400 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета, поставете ги в купа. Добавете канелата, карамфила, 5 с.л. захар, счуканите на едро орехи и разбъркайте с лъжица.

Във втора купа налейте олиото и фантата, добавете захарта и разбъркайте да се разтвори захарта. Добавете яйцата и разбъркайте много добре до хомогенна смес.

Пресейте брашното и заедно с бакпулвера и ванилията ги прибавете към яйчената смес, разбъркайте до еднородна смес. Прибавете ябълките и разбъркайте да се смесят добре в сместа.

Намажете форма за кекс с олио и поръсете с брашно, внимателно изсипете сместа за кекса с ябълки в нея и заравнете с шпатулата.

Преди да поставите формата във фурната, която е загрята предварително на 180 градуса, разтръскайте формата на плота, така че сместа да запълни всички празнини.

Печете ароматния кекс във фурната за около 60 минути до готовност.

След като извадите ароматния и пухкав ябълков кекс от формата, поръсете с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: