Начин на приготвяне
Предварително загряваме фурната на 180 °C и подготвяме тава от йенско стъкло, в която ще печем кекса, като я намазваме с малко масло или използваме хартия за печене.
В голяма купа с миксер разбиваме яйцата заедно със захарта, докато сместа стане плътна. Добавяме киселото мляко, олиото и ваниловия екстракт към сместа и разбъркаме добре.
В друга купа смесваме брашното, бакпулвера и содата бикарбонат. Постепенно добавяме сухите съставки към течните, разбърквайки непрекъснато, докато получим фино и гладко тесто.
Накрая добавяме настърганата дюля и смесваме добре, за да се разпредели плодът равномерно в тестото. Изсипваме в приготвената тава за кекс и изравняваме тестото.]
Печем в предварително загрятата фурна за около 45-50 минути или докато кексът стане златист.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади дюлевият сладкиш, преди да сервираме. По желание поръсваме кекса отгоре с пудра захар.
Готовият вкусен и ароматен дюлев кекс е готов за сервиране.